Tiszttartói ház

2018.11.20

Kerepes legrégibb épülete az 1713-ban létrejött tiszttartói ház, amelyet a nagyváradi káptalan építtetett. Karakteres tömegével, csonkakontyolt magas tetővel, és szépen formált barokk ablakrácsaival hívja fel magára a figyelmet.

Kerepes 1719-től Grassalkovich Antal tulajdonába került, majd 1867-ben magyar királyi koronabirtok lett.

A Tiszttartói ház épülete az idők folyamán "dicstelenül sokféle" funkciót töltött be. 1919-ben, majd az ötvenes-hatvanas években kultúrháznak használták, amikor mozival és könyvtárral is szolgált. Az utóbbi 2-3 évtizedben, üzem és raktárként sokat romlott az állaga. A belső már csak részben őrzi az eredeti formáját, azonban Kerepes lakossága igen komoly "érzelmeket táplál" irányában és semmiképpen nem engedi át az enyészetnek és feledésnek - mi több számít vele.

Az idők folyamán - az eredeti formákat a felismerhetetlenségig átépítve - többször felújították. Úgy gondoljuk eljött az idő végre, hogy régi pompáját visszanyerje, s hasznára legyen újra a településnek. Elhelyezkedése - a történeti Kerepes közepén, a templom és a jelenlegi kultúrház mellett - és története alapján nemcsak rendbe hozására számít joggal, de haszonnal is szolgálhat a jövőben.